Behandeling nierstenen

U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Behandeling van nierstenen

Behandeling van nierstenen

Pijnstillers

Gezien de hevige pijn bij een niersteenaanval zijn pijnstillers heel belangrijk. In eerste instantie worden spasmolytica gegeven, middelen die de spieren van de urinewegen ontspannen waardoor de pijn afneemt. Vaak kan de steen dan alsnog worden uitgeplast.

In tweede instantie worden NSAIDís voorgeschreven, pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Deze leiden tevens tot een afname van de urineproductie, waardoor de druk op de steen afneemt en de pijn vermindert. NSAIDís kunnen door de behandelend arts worden geÔnjecteerd of, in geval van nood, door de patiŽnt zelf als zetpil worden gebruikt.

Natuurlijk vervolg

Zodra de pijn onder controle is, krijgt de patiŽnt voor noodgevallen extra pijnstillers voorgeschreven. Maar belangrijker is natuurlijk dat de niersteen het lichaam verlaat. In de meeste gevallen zal dat vanzelf gebeuren, vooral als het om een steen van calciumoxalaat gaat. Calciumoxalaat stenen zijn vaak klein genoeg om te worden uitgeplast. Wel zal de urine worden geanalyseerd en ook vindt er radiologisch onderzoek plaats. Dit om na te gaan hoe groot de kans is dat de steen vanzelf wordt afgevoerd.

Operatief ingrijpen

Wanneer is gebleken dat de steen te groot is om te worden uitgeplast, moet deze op een andere manier worden verwijderd. Dit kan op de volgende manieren:

Niersteenvergruizer

Onder plaatselijke verdoving wordt een niersteenvergruizer ingezet. Nadat met radiografie de steen is gelokaliseerd, wordt de steen door middel van krachtige schokgolven tot gruis verbrijzeld. Dit gruis kan vervolgens worden uitgeplast. Afhankelijk van de grootte en hardheid van de steen kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Omdat het een tijdje kan duren voordat alle gruis is uitgeplast, kunnen zich nieuwe kolieken voordoen. Deze methode is niet geschikt voor zeer grote, zeer harde of juist erg zachte stenen.

Endoscopie

Bij een endoscopie wordt een dunne, buigzame buis via de urinebuis naar de urineleider geleid. Met een haakje wordt de steen vervolgens uit het lichaam getrokken; als de steen te groot is wordt hij eerst met een boortje of laser verpulverd. Afhankelijk van de ernst van de ingreep gebeurt dit onder plaatselijke of volledige verdoving. Ook kan met een holle naald een flexibele draad in het nierbekken worden ingebracht, waarna de steen wordt weggenomen of vergruisd.

Percutane verwijdering

Bij deze ingreep wordt de steen operatief verwijderd door een gaatje in de huid. Via een hol buisje dat een doorsnee van ongeveer 1 centimeter heeft, kan de steen vervolgens met behulp van speciale instrumenten verwijderd worden.

Open operatie

In een enkel geval kan de niersteen alleen door middel van een open operatie worden verwijderd, zoals wanneer de steen de nier afsluit. In dat geval wordt de steen verwijderd via een grote operatiewond waarbij de nier wordt blootgelegd.

Lees verder over wie er risico lopen op nierstenen -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Behandeling van nierstenen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Nierstenen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties