Klachten en symptomen

U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Klachten en symptomen

Klachten en symptomen bij nierstenen

Klachten bij kleine stenen

Nierstenen die klein genoeg zijn om uitgeplast te worden, hoeven geen klachten te geven. Stenen die kleiner zijn dan 5 mm kunnen het lichaam langs de natuurlijke weg verlaten. Vaak gebeurt dat ongemerkt.

Klachten bij grotere stenen

Wanneer een niersteen op weg naar buiten in de urineleider blijft steken, is er sprake van een niersteenaanval, ofwel koliek. De niersteen kan zo groot zijn als een walnoot. Een verstopping door een niersteen kan leiden tot een infectie, omdat de urine niet makkelijk de steen kan passeren. Als de stuwing te lang doorgaat, is het mogelijk dat de nier of urineleider beschadigd raakt. Een vastzittende niersteen wordt vaak gekenmerkt door de volgende klachten:

  • Vage pijn in de onderrug die steeds heviger wordt en uitstraalt naar de lende en lies. De pijn is hevig en de patiŽnt is daarbij zeer onrustig in een poging een houding te vinden om de pijn draaglijk te maken (wat niet lukt).
  • Bloed in de urine door beschadiging van de nier of urineleider.
  • Zweten, misselijkheid en braken.
  • Drang tot plassen en pijn bij het plassen.

Wanneer de vastzittende niersteen een ontsteking in de urineleider veroorzaakt, kunnen de volgende bijkomende symptomen optreden: koorts en rillingen, onaangenaam ruikende en troebele urine, branderig gevoel tijdens het plassen en vaak moeten plassen.

Lees verder over de oorzaken van nierstenen -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Klachten en symptomen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Nierstenen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties