Oorzaken nierstenen

U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Oorzaak van nierstenen

Oorzaken van nierstenen

Nierstenen kunnen diverse oorzaken hebben:

  • Vochtgebrek: het samenklonteren van kristallen in de nier hangt vaak samen met een gebrek aan vocht. Daardoor is er een grotere kans op kristalvorming, wat tot nierstenen kan leiden. Vochtgebrek kan bijvoorbeeld ontstaan door te weinig drinken, uitdroging door diarree of door hevige transpiratie.
  • Een verstoorde zuurgraad, of ph-waarde (lager dan 5.3), van de urine.
  • Een tekort aan citraat, een stof die de vorming van kristallen tegengaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een dieet dat te rijk is aan vlees. De dierlijke eiwitten hierin belemmeren de uitscheiding van citraat.
  • Urineweginfecties (blaasontsteking).
  • Erfelijkheid: in een familie kan de samenstelling van de urine onvoldoende stoffen bevatten die de kristalvorming belemmeren.

Samenstelling van de urine

Ook de samenstelling van de urine speelt een rol bij de vorming van nierstenen: de kans op nierstenen neemt toe als de urine rijk is aan calcium, oxalaat of urinezuur. Bij nierstenen is meestal sprake van een overdaad aan calcium in de urine. Zit er echter te veel oxalaat in de urine, dan wordt er vaak te veel voedsel gegeten dat oxalaat bevat, zoals rabarber en spinazie. Ook een darminfectie, zoals de ziekte van Crohn, kan voor oxalaatrijke urine zorgen.

Lees verder over het stellen van de diagnose nierstenen -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Oorzaak van nierstenen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Nierstenen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties