Voorkůmen nierstenen

U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Voorkomen van nierstenen

Het voorkůmen van nierstenen

Nadat de niersteen is verwijderd, vindt er doorgaans geen aanvullende behandeling plaats. Het is in de eerste plaats aan de patiŽnt om nierstenen in de toekomst te voorkomen. Hiervoor worden eet- en drinkadviezen gegeven. Deze zijn erop gericht kristalvorming in de nieren te beperken. Pas als een aangepast dieet geen resultaat heeft, kunnen medicijnen worden voorgeschreven.

Drinkadviezen

Bij kans op nierstenen is het belangrijk veel te drinken. Daardoor wordt de urine minder geconcentreerd en wordt kristalvorming beperkt of treedt helemaal niet meer op. Aan te raden is dagelijks tussen de 2 en 3 liter per dag te drinken, in elk geval voldoende voor 2 liter urine. Let ook op de kleur van de urine: bij voldoende vocht is die heel licht. Geschikte dranken zijn water zonder koolzuur en suikervrije vruchtensappen. Appelsap wordt soms afgeraden, net als cola. Die laatste bevat fosforzuur (E 338), dat de aanmaak van nierstenen zou bevorderen. Koffie, thee en alcoholische dranken dienen met mate te worden gedronken. Geadviseerd wordt vooral na de maaltijd en voor het slapengaan te drinken. ís Nachts is de urine het meest geconcentreerd en is de kans op vorming van grote kristallen of nierstenen het grootst.

Dieetadviezen

  • Zout en suiker: beperk het gebruik van zout en suiker omdat zowel zout als suiker het calciumgehalte in de urine kan verhogen.
  • Vlees: wees spaarzaam met vlees, omdat de dierlijke eiwitten in vlees de calciumuitscheiding kunnen bevorderen maar de citraatuitscheiding tegengaan.
  • Citrusvruchten: eet voldoende citrusvruchten.
  • Oxaalrijke producten: beperk de inname van groene bladgroenten, rabarber, chocolade, cola, thee en noten. Eet ook geen sterfruit, want deze bevat veel oxalaat.

Praat hier verder met lotgenoten met nierstenen. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Nierstenen Ľ Voorkomen van nierstenen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Nierstenen.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties